Schapen drijven met Scott
Schapen Drijven met Scott
Door: Judith Steginga
Je hebt een hond, vol energie, van een drijvend ras… trainingen voor gehoorzaamheid al lang onder de knie… maar je ziet verveling bij de hond… wat dan? In dat schuitje zat ik ruim 3 jaar geleden met Scott; onze Schotse Herder (Collie) van toen 8 jaar. Een hond die altijd wil rennen, spelen en wandelen. Met een stok of bal in zijn bek loopt, die niet moe te krijgen is en niet van ophouden weet… Zo kwam ik per toeval in gesprek met mijn buurvrouw Anita. Zij was met haar jonge Australian Shepherd een cursus schapen drijven gestart. Dat was nu net een spekkie voor mijn bekkie! Geef me schapen, een weiland, een hond en ik glunder! Zo begonnen Scott en ik in 2011 bij Jaap Kremer.
Jaap Kremer heeft een opleidingscentrum onder de naam Tynyronnen. Een aparte naam voor een hondenschool, die nou niet zo makkelijk in het gehoor ligt. Het komt uit het Welsh en betekent letterlijk “huis/plek dichtbij de Onnen”. En de Onnen is een riviertje in Noord-Wales. In dit gebied is Spring, de eerste Border Collie van Jaap geboren. De trainingen worden gehouden op een schitterende idyllische plek; de oude schaapskooi in Uffelte. Deze kooi was onbruikbaar geworden omdat de schaapskudde verhuisd werd naar een nieuw onderkomen in Havelte. Dit was voor velen uit de omgeving een grote teleurstelling… wat moet een schaapskooi zonder schapen. Sinds een jaar heeft Jaap dan zijn eigen stek, hij heeft 20 Drents Heideschapen met verschillende kleurslagen.
De bekendste hond die voor schapen drijven wordt gebruikt is de Border Collie. Dit ras valt onder de groep herdershonden. Alle honden uit die groep, zo’n 40 rassen, zijn min of meer te gebruiken bij schapen. En dat maakt het trainingscentrum van Jaap Kremer zo bijzonder; want naast de Border Collie kunnen ook de volgende rassen bij hem terecht: Working Kelpie, Australian Kelpie, Finse Lappenhond, Australian Shepherd, Sheltie, Hollandse Herder, Tervurense Herder, Picardische Herder, Australian Cattledog, Beauceron en de Schotse Herder.
Allereerst hebben Scott en ik een proefles gevolgd om te kijken of de hond inderdaad aardigheid had om bij schapen te zijn. Daarna volgden we 5 lessen en zo bleek Scott vooral enthousiast te zijn in het werken samen met mij, zodat Jaap het wel aandurfde om met ons verder te gaan. Juist omdat Scott de leeftijd al had bereikt van 8 jaar… niet de jongste leeftijd om te starten. Het meest prettige aan Scott is dat hij ongelooflijk goed wil presteren, een enorme ‘will to please’ heeft en gelukkig ook nog luistert. Natuurlijk waren we de eerste weken niets zonder de hulp van één van de vier Border Collies van Jaap, want regelmatig spatten de schaapjes uit elkaar om vervolgens terug te rennen naar de stal waar de rest van de kudde van Jaap stond. Na een aantal maanden trainen werd het al leuker… trainen met 20 Drenten. Scott draaide als een klok, zoals Jaap regelmatig zei. Hij leerde naar links, naar rechts, wachten en blijven liggen en uiteindelijk halen. Dat halen ging altijd vol enthousiasme en onder veelvuldig geblaf. Eén van de kenmerken die Schotse Herders hebben en Border Collies juist niet.
Regelmatig kregen we ook opdrachten; langs hekjes of slalommen met de kudde tussen pionnen door rechte lijnen lopen wat beslist niet meeviel want het voorste schaap wil soms ineens richting bepalen. Zelfs buiten de kooi achter de kapschuur langs over het zandpad en weer terug… wat ons extra adrenaline gaf…. allemaal prachtig. Of het splitsen van de kudde door de ene helft naar links te drijven en de andere helft naar rechts. De schapen trekken graag als kudde samen op dus dit was nog een hele tour. Moeilijker was het om 3 zwarte schaapjes te moeten scheiden van de kudde… om zo de witte Drenten over te houden. Ruim drie jaar hebben Scott en ik getraind om afgelopen februari te stoppen. Scott is bijna 12 en ik gun hem nu zijn rust. Moet hem eigenlijk behoeden voor zijn eigen drive… want hij weet zelf nog steeds niet van ophouden.
En buurvrouw Anita? Die gaat zo goed met Jones, haar Australian Shepherd, ze is hulpherder geworden bij de schaapskooi in Uffelte en gaat met 350 schapen de heide op. Jaloers met grote hoofdletters…. maar zeker gegund. Ik heb immers een wat oudere hond en ben met een heel ander doel naar de cursus gegaan; de verveling van mijn trouwe viervoeter om te zetten in Passie! Binnenkort gaan we samen met Anita mee, genieten van het echte werk.
Voor meer informatie over het opleidingscentrum van Jaap Kremer: www.tynyronnen.nl