Aflammeren

Het gemak waarmee de lammeren worden geworpen is één van de grote voordelen van dit ras. Toch is wat extra aandacht wel op zijn plaats.

De geboorte van een lammetje blijft een spannende gebeurtenis, het lam komt niet ‘zomaar’.
Heel belangrijk is rust in het koppel, met stress bereik je niets, ook elk uur kijken levert meestal niets op. Er zijn fokkers die het prettig vinden ’s nachts toch een keer uit bed te gaan om poolshoogte te nemen, terwijl anderen rustig gaan slapen en de volgende dag wel verder zien.

De meeste lammeren worden spontaan geboren. Normaal is het als het snuitje van het lam op de 2 voorpootjes  ligt rust en zo ter wereld komt. Bij ons is tot nu toe gebleken dat de ooi 150 dagen draagt, een dag meer of minder is natuurlijk goed mogelijk. Voor ons eigen gemak halen we de ooien ’s avonds binnen, als ze ’s nachts aflammeren hoeven we ze niet te zoeken in een donkere, koude weide.

Lees je goed in, er zijn veel verschillende liggingen van lammeren, die goed worden beschreven in allerlei schapenboekjes.. Ook de geboorte cd van de Gezondheidsdienst voor Dieren (gddeventer) is zeker een aanrader. Soms geeft je dierenarts een cursus aflammeren.

Zorg in ieder geval dat je de volgende spullen klaar hebt staan:

– Jodium: voor het ontsmetten van de navelstreng.

– Koeienbiest: voor het geval het lam niet wil drinken of als de ooi het niet toelaat. Biest is in de vriezer houdbaar, ontdooi het in warm niet kokend water en nooit in de magnetron! Er is ook kunstbiest te koop.

– Lammerenfles en sonde met spuit: mocht het lam niet uit de fles willen drinken, dan een sonde gebruiken. Eerst soepel maken in warm water, de sonde op de tong van het lam leggen zodat het ingeslikt wordt. Doorduwen en testen door even te zuigen. Als je vacuüm zuigt, zit de sonde in de maag. Zuig je lucht, dan zit de sonde in de longen. Melk in de spuit doen en langzaam naar binnen spuiten. Liever wat vaker een klein beetje (20 ml) dan in één keer veel.

 Warmtelamp:  Als de temperatuur in de stal lager is dan 5 o C Hang de lamp er niet te dicht boven en zorg dat het lam er altijd onder vandaan kan.

– Ontsmettingsmiddel
– Verlostouwtjes-
– Glijmiddel
– Handschoenen
– Schone handdoek
– Emmer warm water

Weet je niet zeker wat je moet doen, bel de veearts.

Nadat de lammeren geboren zijn gaan de ooi en het lam voor 2 à 3 dagen in het kraamhok. Zo kunnen ooi en lam aan elkaar wennen. Zorg ervoor dat ze de andere ooien kunnen blijven zien, anders raken ze in de stress. Vlak na de bevalling is lauw drinkwater aan te raden.
Zorg ervoor dat de waterbak hoog hangt, zodat er geen lam in kan vallen.
Controleer regelmatig of het lam melk drinkt, je kunt het voelen door je  hand onder het buikje te leggen en het even op te tillen. Als het gevuld aanvoelt is het goed.

Maak een speciaal voerhokje met een verstelbaar doorloophekje, zodat alleen de lammeren er door kunnen.

Ontwormen doen wij pas na mestonderzoek.

Bert en Judith Steginga
De Leiding 18
7738 PH Witharen