Liefde voor schotse herders

Onze liefde voor Schotse Herders is sinds 1995. We vonden “Lady” in het asiel van Zwolle.
Een magere Tri-colour collie die maar 17 kg woog. Ze zat samen met een husky in een kennel en was gevonden in het bos.
We doopten haar om in Miss Elizabeth Benneth  (naar de film “Pride and Prejudice”) alias “Lizzy” omdat ze zo’n gracieuze hond was.  Al gauw hebben we haar moeten laten opereren voor een baarmoeder ontsteking. Vanaf dat moment was ze onze hond.
Mijn vader had vroeger al een collie, hij was nog maar een jochie van 15 jaar en haalde zijn pup op samen met mijn opa , niet met de auto… nee, ze waren op de motor! Dat moet er hilarisch uit hebben gezien.
Lizzy heeft bij ons 7 heerlijke jaren gehad. Na een tweetal beroertes hebben we haar laten inslapen en begraven in onze tuin. Ze zal ongeveer 14 jaar zijn geworden.

Kort daarna hebben we een nieuwe pup gevonden als ode aan Lizzy; Tri-colour Keira (Keltisch voor: donker behaarde) Een onvoorstelbaar mooie hond met een eigengereid karakter. Wat zij niet wilde… deed ze gewoon niet. Ze bleef niet lang alleen; we kregen Scott erbij.
Een sable reu met een grote will to please. Luisteren kon hij… en hij was reuze actief.
Beide collies waren van het Hollandse type. Met Scott heb ik 3,5 jaar de sport schapen drijven beoefend, we waren  een uitstekend team.
Hij overleed op 12-jarige leeftijd; tumoren aan de lever en milt.

We besloten naar een nieuwe Collie uit te kijken, ook al was Keira op leeftijd. Samen met haar een pup opvoeden leek ons een prettig idee. We hebben ons flink  georiënteerd, zelfs even overwogen om voor een Border Collie te gaan omdat schapen drijven toch wel helemaal mijn ding is.
We vonden in Duitsland: Keep Cool vom Haus Vogelsang. Een tri-colour reu gefokt door Christina Golz. Collies met een Amerikaanse bloedlijn, het ouderwetse type Collie zoals we allemaal kennen van de film Lassie. Christina fokt Sportcollies; ze neemt haar honden mee met het paardrijden, fietst naast haar honden, nazaten zijn hulphonden en gaan zelfs mee met de  helikopter om mensen te helpen in de bergen,  sommige doen aan agility, canicross ….. Dit sprak ons erg aan en zo kwamen we met een nieuwe hond in Nederland.
“Glenn”, een zachtaardige reu met een heerlijk relaxed karakter. Bruisende energie en een lichtvoetig gangwerk. Die hond kan sjouwen!
Met 6 maanden leeftijd ben ik voor het eerst met hem naar de schaapskooi gegaan, waar ik met Scott al jaren trainde. De kleine man snapte al heel gauw wat de bedoeling was en haalde binnen enkele minuten de schapen voor me op. Euforisch moment!
Toen hij de leeftijd van 9 maanden had,  zijn we voorzichtig begonnen met trainen. Zijn groei mocht niet te lijden hebben onder de sport.

Kort na de komst van Glenn besloten we te gaan zoeken naar een teefje om in de toekomst te gaan fokken. We vonden in Nederland een nestje pups,  met maar liefst 6 teefjes en 2  reutjes.
Marwiland Bruni Back to Basic. “Lyndi” onze sable kleurige prinses…  De drie B’s konden beter staan voor Beauty Brigitte Bardot…. want dit bleek wel een heel pittig blond tantetje te zijn!
Ook Lyndi blijkt het schapen drijven in zich te hebben, gestart zijn we in januari 2017.

Bert en Judith Steginga
De Leiding 18
7738 PH Witharen