Schapen drijven met Glenn

Schapen drijven met Glenn
door: Judith Heutink

Hoera, mijn hond werkt! Hij doet dàt waarop ik zo gehoopt had: Schapen drijven! Dit betekent dat we de juiste hond geïmporteerd hebben; een Schotse Herder uit een sportlijn…. wat zeg ik….. een werklijn! En dat is wat we natuurlijk altijd moeten afwachten, voldoet je dier aan het verwachtingspatroon?
Sinds 2011 beoefen ik de sport schapen drijven. Indertijd ben ik begonnen met Scott, een sable Collie die erg actief was en goed luisterde. Op een grote afstand kon ik hem laten zitten en met gemak bleef hij wachten. Handig, zo blijkt, want een hond moet zowel drijven, halen en geduldig zijn. Wachten op het commando om de schapen de juiste richting op te sturen. Ook al hebben we schapen bij huis, de sport drijven is wel wat anders. Leren kijken wat de schapen doen, vooral kijken hoe de voorste reageert en daarop inspelen, is al een kunst op zich.

Glenn is een Amerikaanse Collie; gefokt door Christina Golz – Haus Vogelsang – Reilingen (D). Ze doet veel met haar honden: behendigheid, gehoorzaamheidstrainingen, fietsen maar ook paardrijden met hond ernaast… Twee nazaten van Golz Collies gaan zelfs met helikopters mee om in de bergen hulp te bieden aan gestrande mensen. Christina fokt sport-collies. Dat wij het plan hebben ook met onze hond te gaan sporten, is voor Christina een fijn idee. Natuurlijk wil iedere fokker het beste voor haar dieren. We zijn blij dat we hem gevonden hebben. Glenn komt uit een groot nest van 11 pups. 10 Dagen voor zijn geboorte had een ander teefje van Christina een nest van 9! Ze hadden dus in korte tijd 20 pups om te verzorgen. Een groot deel van de socialisatie periode is bij de fokker geweest; de nieuwe importregels zijn behoorlijk aangescherpt. De hond moet vanaf 12 weken worden ingeënt tegen hondsdolheid waarna hij drie weken in quarantaine moet blijven. Gelukkig bleven er samen met onze hond nog twee zusjes en één broertje en waren er zeven volwassen honden bij Haus Vogelsang. Met 15 weken hebben we Glenn dan eindelijk naar Witharen gehaald. Op ons hek was een groot bord bevestigd: “Hallo Glenn, Welkom”
Toen Glenn 6 maanden oud was, ben ik met hem naar de schaapskooi van Jaap Kremer in Uffelte gegaan. Een speel-/kennismakingslesje om eens te kijken of de hond überhaupt wel interesse heeft in schapen. Zoals ik al schreef: we houden zelf schapen en Glenn zit soms hele dagen aan de rand van het weiland, te turen naar de dieren. Ik voelde al euforie! Vanaf het begin dat hij bij ons was, oefende ik al spelenderwijs met onze drie Indische loopeendjes… en eigenlijk vind ik dat wel moeilijker dan schapen! Twintig Drentse Heideschapen stonden in het weiland van Jaap te wachten op de kleine man. Glenn begon al snuffelend en vond alles interessant, zelfs de schapenkeutels. Jaap en ik begonnen wat te wandelen over het terrein, richting de schapen. Een Border Collie in ons kielzog ter ondersteuning. Het kwartje viel snel; Glenn vond dat hij er wel om heen kon… liet de boel uit elkaar spatten… maar bracht ze ook weer bij elkaar terug. Prachtig om zo’n klein dier te zien springen op het veld… Jaap en ik glunderden van oor tot oor. “Hij werkt… ha ha Judith, Hij werkt…” bleef Jaap maar roepen. Want zeker voor Jaap is dit het moment waarvan hij blij wordt. Dit is waarvoor hij staat: drijvende rassen les geven en dat hoeft niet alleen de Border Collie te zijn. Zijn kracht is juist ook andere honden de kans te geven om de passie te gebruiken. Een kwartier hebben we hem laten dartelen, van les was hier natuurlijk nog geen sprake; immers, hij kon nog geen commando’s weten. Puur instinct werd hier getoond, om later te gaan starten… wanneer hij de juiste leeftijd heeft bereikt.

        
En die juiste leeftijd is bij Glenn ongeveer 9 maanden. Misschien vinden sommigen dit te vroeg… hij is natuurlijk nog niet uitgegroeid, maar mijn leraar past zijn programma heus wel aan, aan de leeftijd van de hond. Bovendien is de sport schapen drijven een natuurlijke sport. De hond zal zijn spieren en heupen op een natuurlijke manier belasten. Spelen en vragen, halen en proberen te laten zitten; alles op zijn tijd. Ook een te hoge druk op je hond leggen is niet de juiste manier van leren, de kunst is om zijn instinct te gebruiken en daarop in te spelen. Met Scott heb ik altijd in het Nederlands getraind. Op zich was dat al moeilijk omdat ik met Scott volgens de fluistermethode van Klaas Wijnberg heb gewerkt. Dit gaat geheel op gebaren. Dat hij ineens moest luisteren naar mijn stem was natuurlijk vreemd voor hem. Bij Glenn wil ik geheel in het Engels gaan, zoals de Border Collies ook getraind worden. Van begin af aan zijn we hem al gaan leren: Sit en Lay down. Er is inmiddels Come bye (naar links), Away (naar rechts), Walk on (spreekt voor zich) en Steady bij gekomen. Dit gaan we straks nog uitbreiden met de herdersfluit. Een plat fluitje met twee gaatjes erin, waarop je maanden moet oefenen voordat je er geluid uit krijgt en dan ook nog de juiste tonen fluit bij de juiste commando’s. Mijn opdracht is: neem je fluitje mee in de auto en oefen…. waar je hond niet bij is! Het zitten gaat nog moeilijk bij Glenn, hij wil liever voorwaarts. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder met trainen en mag het wat strakker. Zitten als dat gevraagd wordt… de beloning is het halen!
Elke hond heeft van nature een passieketel. Een Golden Retriever werkt achter het schot, zal de geschoten eenden halen uit het water. Een Pointer werkt juist voor… hij zal verstarren tijdens de jacht om zo zijn baas het wild aan te wijzen. Het zou mooi zijn als wij bazen ons eens meer gaan verdiepen in onze hond. De passieketel van onze Collies is het hoeden. Wat is er mooier dan die passieketel te openen. Te kijken of je hond het talent heeft en kan gebruiken. Want wat is er mooier dan “Natuurlijk omgaan met je hond?”

www.tynyronnen.nl

Bert en Judith Steginga
De Leiding 18
7738 PH Witharen