Schapen drijven met Lyndi

Schapen drijven met Lyndi
Door: Judith Heutink

Of ik heb wel heel veel geluk… of alle collies hebben het in zich ; )
Hoe dan ook… ook onze tweede collie werkt!
Kleine rode Lyndi mocht drie keer meelopen met Glenn toen ze ongeveer 6 maanden was.
Bij de derde keer nam ze het stokje over en haalde op haar eigen manier de schapen voor me op. Zoals bij de meeste vrouwen, ging dit met veel lawaai.
Maar ze deed het… en wij waren blij!

Lyndi is geboren in maart 2016, gefokt door Marijke en Wil van de Ven – Marwiland Collies in Heesch.
Lyndi’s moeder is een  tri-colour collie, van oorsprong uit Duitsland. Haar vader komt rechtstreeks uit Amerika. Ze was meer dan welkom bij ons in Witharen.
Voor de 14 jaar oude Keira was het best even wennen om weer zo’n spring-in-‘t-veld erbij te krijgen, maar Glenn was vanaf dag één helemaal in zijn nopjes.
De twee waren onafscheidelijk; waar hij ook maar ging liggen, zij plofte erbij. Of het nu in de tuin was of in de kamer… zelfs zijn mand was niet veilig.

Januari 2017 is aangebroken. Met twee honden naar de kooi in Uffelte; waar ik al sinds 2011 train. Voorheen met Scott, onze inmiddels overleden collie. Glenn heeft les sinds februari 2016; de ene maandag kom ik blij thuis, de andere maandag twijfel ik enorm aan mijn opvoedkunde. Vooral het zitten op afstand wil er moeilijk in; terwijl dat nu juist een belangrijk commando is. Ligt het dan aan mij… of zijn de Amerikanen wat minder simpel te trainen? Of heb ik een reu die gewoon heel graag instinctief te werk wil gaan en mij niet meer ziet staan als er schapen in de buurt zijn?
Het grote verschil is dat toen ik met Scott startte,  hij al acht jaar was en alle commando’s kende.  Met Glenn begin ik natuurlijk vanaf niets (natuurlijk hebben we hem wel wat geleerd; zitten, liggen, komen, wachten….)  Misschien is deze grote zwarte man juist wel een uitdaging!

Met Lyndi kan ik op dit moment alleen nog maar vertrouwen op haar instinct. Ik blijf wandelen met de schapen om haar bezig te houden. Zij zorgt dat de schapen bij me blijven en loopt met haar tong buiten de bek. Ze maakt zich heel druk en als er een schaap uit de kudde breekt rent ze als een razende Roeland het dier achterna om haar vervolgens weer terug bij de kudde te brengen. Ze drijft de dieren op; loopt naar links en vervolgens weer naar rechts. Ze zigzagt dus mooi achter de schapen. Later zal ik dit gedrag benoemen om haar te leren wat linksom en rechtsom is. Vandaag heb ik haar aan de lijn mee genomen naar de schapen.  Zitten, aaien ter bevestiging en lopen als ik het vraag. Naast blijven tot ik weer vraag te zitten, aaien en blijven zitten… en lopen als ik het vraag. Ik zeg dan ook “lopen”. Lyndi zal de commando’s in het Nederlands leren, terwijl ik met Glenn in het Engels train.
Ingewikkeld voor mij, want ik moet goed opletten dat ik geen fouten maak. Deze verschillende commando’s moeten het straks mogelijk maken om mijn beide collies afzonderlijk te sturen.

Mijn leraar Jaap heeft op dit moment 20 Drents Heideschapen. Zijn opleidingscentrum zit in de oude schaapskooi in Uffelte. De voormalige Holtinger-kudde is naar een nieuw onderkomen verhuisd in Havelte. Daardoor wordt een groot gebied van 21 hectare rondom de schaapskooi in Uffelte niet meer begraasd. Natuurmonumenten heeft Jaap gevraagd dit stuk grond te begrazen  met behulp van zo’n honderd schapen. Een mooie aanvulling voor zijn lessen en een extra stimulans voor zijn cursisten… een droom zou voor mij in vervulling gaan!

Mijn man en ik fokken 8 jaar schapen. We hebben op dit moment 11 dieren waaronder 9 ooien en 2 rammen. Het zijn Franse Solognote schapen en met hun  donker rode huid en crèmekleurige vachten zijn ze een aparte verschijning in onze weide. Ieder jaar genieten we van het vroege voorjaar en is in februari de lente in onze stal.
Omdat wij hier zo intens van kunnen genieten, willen wij onze fokplannen uitbreiden en starten wij ook met onze Schotse Herders, simpelweg omdat het prima samen kan en  voor ons een logische stap is. Onze kennel  “Erve d’Olde Stee“  staat inmiddels geregistreerd bij de Raad van Beheer. Glenn heeft alle testen ondergaan en is goed gekeurd als dekreu. Lyndi heeft haar DNA testen ook binnen en zal binnenkort op haar heupen worden gecontroleerd. Rest ons  nog  te wachten op de juiste leeftijd.
En als er dan pups uit deze combinatie geboren worden hebben ze  hopelijk dezelfde  drijflust als hun ouders!

 

Voor meer info : schapen drijven Jaap Kremer in Uffelte www.tynyronnen.nl en voor de honden/schapen www.doldestee.nl

Bert en Judith Steginga
De Leiding 18
7738 PH Witharen