Voortplanting

De Solognote is vroeg geslachtsrijp. De ooien zijn volwassen na 8 maanden, de ramlammeren kunnen al met 4 – 5 maanden geslachtsrijp zijn, en moeten dus op tijd gescheiden worden van de ooien. De ram is bijzonder vurig, zijn geslachtsdrift houdt het hele jaar aan.
Toch zijn ze bijzonder mak en rustig te benaderen.

Het gemak waarmee de lammeren worden geworpen is een van de grote voordelen van het ras. Fokkers van de Solognote kunnen ’s nachts gewoon rustig slapen in de periode dat de ooien lammeren.

Solognotes zijn goede moederdieren en produceren ruim voldoende melk. De lammeren worden goed door hun moeders beschermd tegen eventuele gevaren.
De dieren kunnen een opvallend hoge leeftijd bereiken: ooien die met 8, 9 of zelfs met 10 jaar nog aflammeren zijn geen uitzondering.

De lammeren zijn de eerste maanden helemaal kastanjebruin maar worden naarmate ze ouder worden steeds wat lichter. Dit varieert van goudkleurig tot brons. De lamsvacht heeft als het ware een gouden vlies. Pas na de eerste scheerbeurt krijgen de lammeren de kleur van hun ouders.

Bert en Judith Steginga
De Leiding 18
7738 PH Witharen