Eigenschappen

Het Solognote schaap is een taai ras, zowel vanwege zijn weerstand tegen allerlei ziekten, als vanwege de eigenschap dat het dier tevreden is met een schrale vegetatie en houtgewas. Bovendien heeft het ras een uitzonderlijk aanpassingsvermogen aan plotselinge veranderingen in het voedselpatroon.

Het ras heeft goede weerstand tegen maag- darmparasieten en klauwziektes. In de extensieve schapenteelt is het besmettingsgevaar vrijwel nihil.
De dieren hoeven bijna nooit ontwormd te worden. Verder heeft het schaap bijna nooit last van rotkreupel. Als er toch besmetting optreedt, is er wel sprake van overgevoeligheid voor de ziekte. Zolang er echter geen rotkreupel optreedt, is de Solognote vrijwel het enige Franse ras dat men ook kan laten grazen op natte weilanden. Het schaap kan goed lopen.

Met zijn roodbruine, onbewolde, hoornloze kop, roodbruine poten en crèmekleurig lijf heeft de Solognote veel weg van de Coburger Fuchs. Beide zijn zogeheten voskopschapen. Groot verschil is dat de Solognote niet met vreemde rassen is gekruist, terwijl de Coburger Fuchs ‘in de benen’ is geholpen met Texelaars en Welsh Mountain. Ook de Solognote heeft zijn genen gegeven aan zijn Duitse soortgenoot.
Nu willen de Belgen hun Ardense Voskop verbeteren met Solognote schapen.

Bert en Judith Steginga
De Leiding 18
7738 PH Witharen